הכוון תעסוקתי – לימודי
ישנם רגעים בחיים שבהם צריכים לעשות החלטות גורליות וחשובות הנוגעות לעתידנו המקצועי.
- מהו תחום הלימודים המתאים לי?
- באיזו מסגרת לימודית עלי לבחור?
- מהו המקצוע המתאים לי ביותר?
- מהו התחום בו אוכל למצות כישורי באופן המיטבי?
- האם אני ממצה את עצמי במקצוע או התחום שבו אני עוסק כעת?
הכוון התעסוקתי-לימודי נועד לסייע לאנשים לענות על שאלות כדוגמת אלו ולהכווין אותם לבחירה נכונה בדילמה בפניה הם ניצבים.
ההכוון ניתן לאנשים בשלבי חיים שונים, החל באנשים העומדים בפני בחירת מקצוע או תחום לימודים מיד לאחר שחרורם משרותם הצבאי, מועמדים לאחר סיום לימודי התיכון המעוניינים להמשך לימודי עתודה וכן אנשים הנמצאים בפני צומת דרכים בתחום התעסוקתי לאחר שצברו ניסיון של מספר שנים בתחום מסוים, ושוקלים לבצע שינוי קריירה.
התפתחות תהליך הייעוץ וההכוון התעסוקתי
במאה ה-20 הפכו החלטות הפרט לגבי בחירת מקצוע וקריירה לחשובות יותר מבחינת תחושותיו ביחס לשביעות רצון ומימוש עצמי. בתקופות קדומות יותר אנשים “נולדו” לתוך מקצועות, כלומר, האנשים רכשו את המקצוע בו עסקו אביהם או בני משפחותיהם. מצב זה השתנה לחלוטין בעקבות גידול ניכר במספר המקצועות והעיסוקים, התפתחות טכנולוגית מואצת, התחזקות הדמוקרטיה וההשקפה ההומניסטית השמה דגש על כבוד האדם וחירותו, וכן השפעת גישות פילוסופיות המציבות במרכז את אושרו של הפרט וזכותו לממש את כישוריו ומאווייו. במקביל, תרמה לשינוי זה גם התפתחות הפסיכולוגיה שהביאה ליצירת כלי מדידה והערכה, המאפשרים להתרשם מכישוריו של הפרט ומאפייני אישיותו ביחס לאוכלוסיות נרחבות. הייעוץ הפסיכולוגי התפתח כתהליך מתוכנן שבו היועץ משתדל להבין את הנועץ ולעזור לו לשפר את הסתגלותו לסביבה. במקרה של ייעוץ תעסוקתי מדובר במציאת התאמה אופטימאלית בין צרכיו של הנועץ, כישוריו, ערכיו ותחומי התעניינותו לבין דרישות ומאפייני העיסוק והסביבה הארגונית.
מחקרים במדעי ההתנהגות מראים שקיים קשר ישיר בין תחושת הסיפוק מהקריירה, לבין איכות חיים גבוהה יותר ותחושת הנאה וסיפוק משאר תחומי החיים.
אוכלוסיית הפונים להכוון תעסוקתי
שירותי הייעוץ ניתנים למגוון רחב של אנשים הנמצאים בשלבי חיים שונים:
- חיילים משוחררים – הניצבים בפני בחירת מקצוע בפעם הראשונה.
- סטודנטים – שבחרו במסלול לימודים ונתקלו בקשיים ובספקות לגבי בחירת תחום הלימודים.
- אנשים המעוניינים בהסבה מקצועית – מתוך צורך בהתחדשות ומימוש כישורים נוספים.
- פורשי צבא ומשטרה, ומסגרות הביטחון המעוניינים לבחור עיסוק חדש באמצע החיים.
- מפוטרים ממקום עבודתם אשר רואים את תקופת האבטלה כהזדמנות לבחינה מחודשת של קריירה ואפשרות לשינוי.
- נועצים המופנים על ידי גורמים ציבוריים כגון: ביטוח לאומי, במסגרת של שיקום תעסוקתי.
תהליך ההכוון במכון הדר
שלב א’ – מבחני חשיבה ואישיות
ביצוע מערכת מבחנים מקצועיים הבודקים תכונות אישיות, כישורים ונטיות תעסוקתיות, יכולות קוגניטיביות ואינטליגנציה וכן כישורי למידה חשיבה אנליטית , הסקת מסקנות וירידה לפרטים.
בנוסף מערך מבחני אישיות הבודקים העדפות ונטיות תעסוקתיות כגון: שאלון הולנד, השלמת משפטים, העתקת ציורים, TAT, שאלון רמ”ק, שאלון ציפיות ועוד.
שלב ב’ – שיחות עם פסיכולוג
לאחר סיום ביצוע המבחנים, מתקיימים שלושה מפגשים אישיים עם פסיכולוג תעסוקתי שיסייע לנבחן להגיע להבנה טובה של עצמו, כישוריו, ונטיותיו המקצועיות, והכנתו לקבלת החלטה בנוגע למקצוע או לקריירה.
במהלך המפגשים, בין השאר, נעשית בחינה משותפת של התנסויות קודמות במהלך החיים והעבודה, פעילויות פנאי, ותפקוד במסגרת השירות הצבאי, או שירות לאומי. בחינה זו עשויה לסייע בבירור העדפות אישיות, והערכת התאמה לסביבות תעסוקתיות ולתפקידים שונים.
כחלק מתהליך ההכוון הנועץ יופנה לחקור לעומק מידע רלוונטי בהקשר לתחומי העניין שלו ובהנחיית הפסיכולוג כגון: מכינות, מוסדות אקדמיים ומוסדות הכשרה מקצועית, מסלולי לימוד, נתוני קבלה, ובמידת הצורך, הנועץ ישתתף בסימולציה קבוצתית, לצורך הערכת כישורים בינאישיים ואופן התנהלותו בקבוצה.
שלב ג’ – קבלת החלטה
בשלב הסופי של תהליך ההכוון, ההתמקדות היא בקבלת ההחלטה, בירור משותף של כל הגורמים הרלוונטיים להחלטה, והעלאת קשיים וחסמים המקשים על קבלתה והתמודדות נכונה עימם.
הפסיכולוג התעסוקתי יסייע לנועץ להגיע להחלטה הנכונה, בתהליך מקצועי אשר מבוסס על התאמה אופטימאלית בין הכישורים והצרכים שלו בתחום התעסוקתי, לבין המאפיינים הנדרשים בתפקידים ובסביבות ארגוניות שונות.
בסיום התהליך, הנועץ יקבל דו”ח מסכם ומקצועי המפרט את תהליך ההכוון ואת מסקנותיו והמלצותיו של הפסיכולוג התעסוקתי.
הייחודיות במכון הדר הינה ביחס האישי, הסבלני, האכפתי, התומך, המכוון, המדריך והמלמד, הניתן לכל מועמד, כאשר בסיום תהליך ההכוון הנועץ יוצא עם החלטה מאוד ברורה ומפורשת לגבי המשך עתידו הלימודי והמקצועי.