facebook
facebook facebook
X

מעוניינים בפרטים נוספים? אנחנו כאן! השאירו פרטים עכשיו:

    הכוון תעסוקתי – לימודי

    ישנם רגעים בחיים שבהם צריכים לעשות החלטות גורליות וחשובות הנוגעות לעתידנו המקצועי.

    • מהו תחום הלימודים המתאים לי?
    • באיזו מסגרת לימודית עלי לבחור?
    • מהו המקצוע המתאים לי ביותר?
    • מהו התחום בו אוכל למצות כישורי באופן המיטבי?
    • האם אני ממצה את עצמי במקצוע או התחום שבו אני עוסק כעת?

    הכוון התעסוקתי-לימודי נועד לסייע לאנשים לענות על שאלות כדוגמת אלו ולהכווין אותם לבחירה נכונה בדילמה בפניה הם ניצבים.
    ההכוון ניתן לאנשים בשלבי חיים שונים, החל באנשים העומדים בפני בחירת מקצוע או תחום לימודים מיד לאחר שחרורם משרותם הצבאי, מועמדים לאחר סיום לימודי התיכון המעוניינים להמשך לימודי עתודה וכן אנשים הנמצאים בפני צומת דרכים בתחום התעסוקתי לאחר שצברו ניסיון של מספר שנים בתחום מסוים, ושוקלים לבצע שינוי קריירה.

    התפתחות תהליך הייעוץ וההכוון התעסוקתי

    במאה ה-20 הפכו החלטות הפרט לגבי בחירת מקצוע וקריירה לחשובות יותר מבחינת תחושותיו ביחס לשביעות רצון ומימוש עצמי. בתקופות קדומות יותר אנשים “נולדו” לתוך מקצועות, כלומר, האנשים רכשו את המקצוע בו עסקו אביהם או בני משפחותיהם. מצב זה השתנה לחלוטין בעקבות גידול ניכר במספר המקצועות והעיסוקים, התפתחות טכנולוגית מואצת, התחזקות הדמוקרטיה וההשקפה ההומניסטית השמה דגש על כבוד האדם וחירותו, וכן השפעת גישות פילוסופיות המציבות במרכז את אושרו של הפרט וזכותו לממש את כישוריו ומאווייו. במקביל, תרמה לשינוי זה גם התפתחות הפסיכולוגיה שהביאה ליצירת כלי מדידה והערכה, המאפשרים להתרשם מכישוריו של הפרט ומאפייני אישיותו ביחס לאוכלוסיות נרחבות. הייעוץ הפסיכולוגי התפתח כתהליך מתוכנן שבו היועץ משתדל להבין את הנועץ ולעזור לו לשפר את הסתגלותו לסביבה. במקרה של ייעוץ תעסוקתי מדובר במציאת התאמה אופטימאלית בין צרכיו של הנועץ, כישוריו, ערכיו ותחומי התעניינותו לבין דרישות ומאפייני העיסוק והסביבה הארגונית.

    מחקרים במדעי ההתנהגות מראים שקיים קשר ישיר בין תחושת הסיפוק מהקריירה, לבין איכות חיים גבוהה יותר ותחושת הנאה וסיפוק משאר תחומי החיים.

    אוכלוסיית הפונים להכוון תעסוקתי

    שירותי הייעוץ ניתנים למגוון רחב של אנשים הנמצאים בשלבי חיים שונים:

    • חיילים משוחררים – הניצבים בפני בחירת מקצוע בפעם הראשונה.
    • סטודנטים – שבחרו במסלול לימודים ונתקלו בקשיים ובספקות לגבי בחירת תחום הלימודים.
    • אנשים המעוניינים בהסבה מקצועית – מתוך צורך בהתחדשות ומימוש כישורים נוספים.
    • פורשי צבא ומשטרה, ומסגרות הביטחון המעוניינים לבחור עיסוק חדש באמצע החיים.
    • מפוטרים ממקום עבודתם אשר רואים את תקופת האבטלה כהזדמנות לבחינה מחודשת של קריירה ואפשרות לשינוי.
    • נועצים המופנים על ידי גורמים ציבוריים כגון: ביטוח לאומי, במסגרת של שיקום תעסוקתי.

    תהליך ההכוון במכון הדר

    שלב א’ – מבחני חשיבה ואישיות
    ביצוע מערכת מבחנים מקצועיים הבודקים תכונות אישיות, כישורים ונטיות תעסוקתיות, יכולות קוגניטיביות ואינטליגנציה וכן  כישורי למידה חשיבה אנליטית , הסקת מסקנות וירידה לפרטים.
    בנוסף מערך מבחני אישיות הבודקים העדפות ונטיות תעסוקתיות כגון: שאלון הולנד, השלמת משפטים, העתקת ציורים, TAT, שאלון רמ”ק,  שאלון ציפיות ועוד.

    שלב ב’ – שיחות עם פסיכולוג
    לאחר סיום ביצוע המבחנים, מתקיימים שלושה מפגשים אישיים עם פסיכולוג תעסוקתי שיסייע לנבחן להגיע להבנה טובה של עצמו, כישוריו, ונטיותיו המקצועיות, והכנתו לקבלת החלטה בנוגע למקצוע או לקריירה.
    במהלך המפגשים, בין השאר, נעשית בחינה משותפת של התנסויות קודמות במהלך החיים והעבודה, פעילויות פנאי, ותפקוד במסגרת השירות הצבאי, או שירות לאומי. בחינה זו עשויה לסייע בבירור העדפות אישיות, והערכת התאמה לסביבות תעסוקתיות ולתפקידים שונים.
    כחלק מתהליך ההכוון הנועץ יופנה לחקור לעומק מידע רלוונטי בהקשר לתחומי העניין שלו ובהנחיית הפסיכולוג כגון: מכינות, מוסדות אקדמיים ומוסדות הכשרה מקצועית, מסלולי לימוד, נתוני קבלה, ובמידת הצורך, הנועץ ישתתף בסימולציה קבוצתית, לצורך הערכת כישורים בינאישיים ואופן התנהלותו בקבוצה.

    שלב ג’ – קבלת החלטה
    בשלב הסופי של תהליך ההכוון, ההתמקדות היא בקבלת ההחלטה, בירור משותף של כל הגורמים הרלוונטיים להחלטה, והעלאת קשיים וחסמים המקשים על קבלתה והתמודדות נכונה עימם.
    הפסיכולוג התעסוקתי יסייע לנועץ  להגיע להחלטה הנכונה, בתהליך מקצועי אשר מבוסס על התאמה אופטימאלית בין הכישורים והצרכים שלו  בתחום התעסוקתי, לבין המאפיינים הנדרשים בתפקידים ובסביבות ארגוניות שונות.
    בסיום התהליך, הנועץ יקבל דו”ח מסכם ומקצועי המפרט את תהליך ההכוון ואת מסקנותיו והמלצותיו של הפסיכולוג התעסוקתי.

    הייחודיות במכון הדר הינה ביחס האישי, הסבלני, האכפתי, התומך, המכוון, המדריך והמלמד, הניתן לכל מועמד, כאשר בסיום תהליך ההכוון הנועץ יוצא עם החלטה מאוד ברורה ומפורשת לגבי המשך עתידו הלימודי והמקצועי.

    מעוניינים בפרטים נוספים?

    אנחנו כאן! השאירו פרטים עכשיו:

      לכתבות נוספות בתחום

      בחירת מקצוע

      שלב בחירת מקצוע הוא אחד השלבים הסבוכים ביותר בחיים הבוגרים. לא מעט אנשים מוצאים את עצמם אובדי עצות אל מול המבחר הגדול של המקצועות האפשריים בהם יוכלו לעסוק. על פי רוב ריבוי אפשרויות יוצרות בלבול של ממש אליו נשאבים אנשים רבים בחייהם הבוגרים. בלבול זה יכול למנוע תחילת לימודים או התקדמות כלשהי אל עבר המקצוע המתאים ביותר ולכן, קיימת חשיבות רבה לדעת כי כיום ישנה אפשרות להסתייע בהכוון תעסוקתי מקצועי אשר יוכל להתאים גם לכם את המקצוע הטוב ביותר עבורכם. לא מעט אנשים מטילים ספק בהליך הכוון תעסוקתי בטענה כי אנשים שלא מכירים אותם לא ידעו לסייע להם יותר מאשר הם מסייעים לעצמם. אך האמת היא שהליך הכוון תעסוקתי הינו הליך מקצועי של ממש הכולל לא מעט אנשי מקצוע, מבחנים ופסיכולוגיים במטרה לאתר באופן מקצועי ומדויק את המקצוע המתאים ביותר עבורכם. לפרטים נוספים, פנו אל מכון הדר.

      בחירת מקצוע – סיוע מקצועי

      אם גם אתם לא מצליחים לבחור מקצוע בו תרצו לעסוק בחייכם הבוגרים, חשוב להיעזר בהליך הכוון תעסוקתי. הליך זה מתחיל במבחנים קוגנטיביים אשר כל מטרתם להכיר את היכולות של המועמדים. ללא היכרות מעמיקה עם היכולות השכליות של המועמדים, אין כל סיכוי להצליח לכוון אותם נכון אל עבר המקצוע המתאים ביותר לצרכים וליכולות שלהם. לאחר שלב המבחנים, ישנן שלב נוסף של פגישה עם פסיכולוג מקצועי ומיומן להכוון תעסוקתי. בפגישה זו הפסיכולוג לומד להכיר את המועמד וכן את אופיו ונטיות הלב שלו. בעזרת הכרת האופי והרצונות, ניתן להתאים בהצלחה מקצוע מוצלח ומדויק. כמובן שהפסיכולוג מכיר את תוצאות המבחנים השכליים ולכן יודע להתאים מקצועות אשר מתאימים הן מבחינה שכלית והן מבחינת האופי ונטיות הלב של המועמד.

      מבחנים קוגנטיביים ופגישות עם פסיכולוגיים – הדרך לבחירה נכונה

      לאחר שלב זה נפגשים לשיחת סיכום עם פסיכולוג ובשלב האחרון מקבלים דו”ח ובו כתובים כל המקצועות המתאימים ביותר. בניגוד למקובל לחשוב, לא מעט אנשים אשר הגיעו להכוון תעסוקתי הצליחו להגיע להחלטה ולבחירת מקצוע מיד לאחר מכן בהתאם להמלצותיהם של צוות המומחים. סיוע זה לא סתם ממליץ אודות תחומים שונים ללא כל ביסוס אלא מכיר לעומר את כל יכולות המועמד הן מבחינה שכלית והן מבחינת האופי ונטיות ליבו. אל תהססו והגיעו להיעזר בשירותי הכוון מקצועי, שירותים אלה יוכלו לחסוך לכם לא מעט זמן יקר על התלבטויות וכמובן גם לא מעט מאמץ שווא על למידת מקצוע שאינו מתאים לכם. למענה מקצועי, פנו אל מכון הדר.

      שאלות תשובות נפוצות אנחנו עונים

      כאן תופיע כותרת לורם אפסום

      כיום יש לא מעט אנשים אשר לא מצליחים לבחור את התחום בו הם רוצים להתמקצע. פעמים רבות שחוסר החלטיות זו גורמת להם להתמהמה מאוד עם תחילת הלימודים. בדיוק לשם כך ישנו שירות כיום הנקרא הכוון תעסוקתי במסגרתו אנשי מקצוע הטובים ביותר מכוונים את כל המעוניין לבחור במקצוע בהתאם ליכולותיו האישיות. חשוב להדגיש ולומר כי ההכוון התעסוקתי אינו מסתכם בהמלצות בלבד ללא ביסוס של ממש. רבים חושבים כי ההכוון זה מסתכם בהמלצות בהתאם לשיחה אישית בלבד ולכן נוטים לזלזל באפשרות זו ולא להאמין כי היא אכן יכולה לסייע להם להתגבר על ההתלבטות. לכן, חשוב להדגיש ולומר כי ההכוון התעסוקתי כולל לא מעט שלבים רציניים אשר כל מטרתם לבסס את ההכוון שייתנן לאחר יום ארוך ומייגע של מבחנים ושיחות ארוכות. אז במידה וגם אתם לא מצליחים להחליט אודות התחום בו תרצו להתמקצע ולעסוק בחייכם, חשוב לדעת כי ההכוון התעסוקתי אכן יכול לסייע לכם. לפרטים נוספים, ניתן לפנות אל מכון הדר.

      בין כלל השלבים שתעברו בהכוון תעסוקתי על מנת לוודא כי ההמלצות שינתנו לכם לאחר היום הארוך יהיו נכונות ומותאמות ליכולות ולאופי שלכם, ישנם מבחנים קוגנטיביים אשר נועדו להכיר את היכולות הלימודיות והשכליות שלכם. כל מטרתם של מבחנים אלה היא לוודא כי ההמלצות שינתנו יתאמו את היכולות השכליות שלכם. כמובן שאין המטרה להמליץ לאנשים רבים על התחום המתאים ביותר לאופי שלהם או למשיכה הטבעית שלהם אם אין להם יכולות לימודיות וקוגנטיביות מספיקות לכך. לאחר השלב הראשון בהכוון התעסוקתי, כלל הנבחנים עוברים לשלב ראיון אישי עם פסיכולוג. בראיון זה הפסיכולוג יצליח להכיר היטב את האדם וכן את נטיות הלב שלו לתחומים שונים. על מנת להצליח לבחור את התחום המתאים לכם ביותר, קיימת חשיבות רבה לוודא כי הוא מתאים גם מבחינה שכלית וגם מבחינת אהבתכם למקצוע.

      לאחר שלב זה, מקיימים שיחת סיכום עם הפסיכולוג ועוברים לשלב הבא, השלב בו מקבלים דו”ח מסודר עם כל התחומים המתאימים ביותר למועמדים הן מבחינת יכולותיהם, הן מבחינת אופיים והן מבחינת נטיות הלב שלהם. בניגוד למקובל לחשוב, לא מעט אנשים שהגיעו ועברו את התהליך במלואו הצליחו להתמודד עם ההתלבטויות הקשות ובחרו נכון את תחום התעסוקה אותו ירצו ללמוד או בו ירצו לעסוק. הגיעו להכוון תעסוקתי וצאו עם תשובה מבוססת אודות הכיוון התעסוקתי הטוב ביותר עבורכם. למענה מקצועי, צרו קשר עם מכון הדר.